Monday, May 21, 2012

Fátyol eredete, history of bridal veil

A szó fátyol azt jelenti, hogy homályos, halotti lepel, maszk vagy fedelet. Hisz nem csak esküvőkön, hanem praktikus  és kegyeleti szempontból is használták, fekete özvegyi változatát is a mai napig is. 

 De a fátyol eredete vissza vezethető  megelőző sok száz évben  az esküvői ruha része volt.  A fátyol a középkorban az ártatlanság, a szűziesség és az          erkölcsösség jelképe.Számtalan babona és történet kering igazi eredetéről. Többek szerint a történet az ősi Rómában kezdődött, amikor az akkori emberek úgy vélték, hogy a gonosz erők vonzódnak a menyasszonyhoz, ezért letakarták az arcát, hogy megtévesszék a gonoszt. A középkorban a rontó szellemek miatt használták. Amikor vagyoni szempontból házasítottak,   a fátyol a menyasszony alázatát és engedelmességét fejezte ki. A vőlegény csak az első hitvesi csók előtt hajthatta fel. Így csak ekkor láthatta hitvesét. Innen pedig már nem volt visszaút. A középkorban a fátyol hossza határozta meg, hogy hol, és hogyan viselik. Ilyen volt például a Rómából elterjedt "katedrális" fátyol amit csak templomi vagy katedrális esküvőkön viseltek és csodásan festett a menyasszony, ahogy vonult az őt hosszan követő fátyollal.  Díszítése meghatározó volt a család rangja és gazdasági helyzetétől  is függött. Így számtalan egyszerű, fejre simuló, alig díszített változata is volt ekkor is már. Az 1920-as években jelent meg nálunk a közvetlen a fejtetőre simuló, kevésbé díszes fátyol. Felül kis csipkével, vagy tiarával, kétoldalt a halántékon összefogva és díszítve, nagyon jellegzetes fátyol.  Júlia fátyol nevét talán Shakespeare hősnőjéről kapta, ő viselt ugyan is ilyen hajra simuló fátylat, egyszerűbb fejdísszel. 

Napjainkban is vissza nyúlunk a "vintage" stílushoz, nagyanyáink korába, és nagyon szeretik a menyasszonyok ezt a romantikus, nőies megjelenést. 

Idővel a szokások és a fátyol jelentése is megváltozott. 
Ma már ha az apa kíséri a lányát az oltár elé, akkor általában ő hajtja fel a fátylat is és adja át a vőlegénynek, vagy teheti ezt a vőlegény is,  mint domináns személy a házasságban, de teheti a menyasszony is jelezvén egyenrangúságát. Ma már a fátyol örömöt és boldogságot jelképez, és felhívja a figyelmet az ara szépségére. Stílusa meghatározó, a ruhával megegyező és kifejezi a menyasszony személyiségét.                  Termékek saját készítésűek! Szerzői jogokkal védett tartalom!